• GENEL ÖZELLİKLER
  • TEKNİK ÖZELLİKLER
  • TEKNİK TABLO
  • Tamburlu çayır biçme makinası traktör kuyruk milinden hareket alan serbest döner bıçaklı, asılır tip çayır biçme makinesidir. Traktöre üç nokta askıı sistemi ile bağlanan, hareketini kuyruk milinden alan ve birbirine zıt yönde dönen iki tambur üzerindeki serbest salınımlı bıçkalara yeşil yem bitkilerini (yonca, fiğ, çayır bitkileri, arpa, yulaf...) biçip tarla yüzeyinde namlu halinde bırakan bir çayır biçme makinesidir. Tamburlu çayır biçme makinesinin ara çatı engel ile karşılaştığında tırnak yay baskısını yenip serbest kalma ve makinenin kesme ünitesini arkaya doğru açmaktadır.

    Üç nokta hidrolik düzenli makinenin traktöre takılmasında, traktör makineye yaklaştırılır. İlk önce sol alt bağlantı kolu, sağ alt bağlantı kolu ve son olarak da üst bağlantı kolu makineye takılır. Makinenin destek ayağı kaldırılır ve traktörün gergi kolları gevşetilir.

    Makinenin iç pabucunun orta noktasının uzantısı ile traktörün sağ arka tekerleğinin dış kenarı arasında 5 cm olacak şekilde makine düz bir zemine indirilir ve bu konumda alt bağlantı kollarının gergileri sıkılır. Traktörün sağ alt bağlantı kolu bıçakların yere paralel olmasını sağlayacak şekilde olmalıdır.

    Makineyi, her çalışmaya almadan önce sürekli bu ayarları ve bağlantı yöntemini uygulayınız.

    Makine doğru konumda tutulur. Traktör makineye geri geri yaklaşır. Mesafe ayarlandıktan sonra makine traktöre üç noktadan bağlanır. Hareketi ileten şaft mili kavraması traktör kuyruk miline bağlanır.

    Makine traktöre monte edildikten sonra semer sabitleme kolu açılır. Traktör geri ğeri gelerek makinenin kesme pozisyonuna gelmesi sağlanır.

    Makine ile traktör arasındaki açı 90° olduğunda yani kesme pozisyonuna geldiği zaman otomatik kolu semerin pimine geçirerek makine kesme pozisyonunda sabitlenir.

    MAKİNENİN GÜVENLİ ÇALIŞTIRILMASI

    Makine kullanıma alınmadan önce, dişli kutusunun yanında bulunan tapa çıkartıldığı zaman dışarıya taşmayacak kadar SAE 140 dişli yağı ile doldurulmalıdır. Her çayır biçme sezonu sonunda makine temizlenmeli ve yağı kontrol edilerek uygun bir ortamda muhafaza edilmelidir.

    Kesici disklerin bıçakları eksik olmamalıdır. Daima eşit uzunlukta bıçaklar kullanılmalıdır. Bıçak boyları farklı olduğu zaman disklerin balansları bozulabilir, makinenin kısa zamanda arıza yapmasına sebep olur ve makinenin ömrü kısalır. Makineye ilk hareketi verirken traktörün devrini çok düşük tutunuz. Makine ilk hareketi kavradıktan sonra tam hızına (540 devir/dakikayı aşmayınız) çıkartınız. Makine kesme işlemine başlayacağı zaman gidiş hızını, mahsulün ve tarlanın durumuna göre ayarlayınız.

    Kesici diskler bir engele maruz kaldıkları zaman arkaya doğru giderek çalışma durumu için takılan gerginin ayarlanmasına sebep olur. Bu durumda traktörü hemen durdurunuz ve vitesi boşa alınız. Engeli ortadan kaldırdıktan sonra tekrar çalışma durumuna getiriniz.

    KESİCİ BIÇAKLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ

    Aşınan kesici bıçaklar, bıçak sökme/takma makinesi ile kolayca değiştirilir. Bıçaklar değiştirilirken, bıçak tespit pimi serbest oluncaya kadar sökme/takma anahtarı ile kaldırmak gerekir. Yeni kesici bıçak takarken kesici ucun aşağıda olmasına dikkat edilmelidir.